Cokes Barn

2016 – 2017

LOCATION – Pulborough, South Downs

PROJECT TYPE – Works to an existing grade II listed building

CLIENT – Domestic


We were appointed to work on a large two-storey extension and remodelling to a grade II listed barn in the South Downs. The existing barn was built in the seventeenth century and constructed of Fittleworth stone with dark stained horizontal timber boarding to the north elevation. The roof is half hipped natural slate with tie beams and queen posts.

The proposal seeks to re-orientate the existing building by introducing a two-storey extension perpendicular to the existing barn with a glass link to act as a break and a new entrance between the two. The result of which is twofold, firstly, the family now benefit from the extensive views through the length of the garden. This is achieved both in the new living space at ground floor or under the canopy of the trees in the new bedroom at first floor. Secondly, the kitchen is enlarged and positioned so it becomes the heart of the house with a direct relationship with the courtyard.

Traditional craftsmanship and careful specification of local multi-stock brickwork, Fittelworth stone and salvaged roof tiles ensure the new building appears integral to the existing fabric and context of the listed building.